NORTON ST PHILIP

MIXED-USE MASTERPLAN

SOMERSET

This project was undertaken in conjunction with Robert Adam at Adam Architecture. It is conceived as an extension to an existing award-winning development designed by them that lies to the south of the historic village.

The proposed development is formed in three distinct areas. The west site includes a community building and twenty-two houses arranged along a lane and around a village green.  The east site includes eleven affordable cottages centred on a small green.  The south site comprises five detached houses fronting on to new parkland.  Each aims to respond to its landscape context and improve connectivity to existing and proposed facilities.

The buildings and streetscape look to the traditional detailing and materials found within the village.  Walls are formed in local stone or stone-coloured render.  Roofs are covered in natural slate or clay double Roman tiles. 

Traditional masterplan, Norton St Philip, Somerset - West Site village green

View of the Green and Community Building

Norton St Philip, Somerset - East Site with traditional rendered houses around a small green

View of the East Site green and affordable housing

Norton St Philip, Somerset - South Site with traditional / vernacular stone houses

View of the South Site looking over the parkland

Norton St Philip, Somerset - South Site with traditional houses

Aerial view of the South Site

Norton St Philip, Somerset - West Site showing traditional houses and village green

Aerial view of the West Site

Norton St Philip, Somerset - street elevations with traditional & classical houses

Street elevations

Norton St Philip, Somerset - traditional community building with stone walls and slate roof

Community Building

James Armitage Architects, 27A Westgate Street, Bath, BA1 1EP

© 2020

  • Facebook
  • Twitter
Linkedin